Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Κυβέρνηση Μολυβιάτηδων

Οι περιπτώσεις του Πέτρου Μολυβιάτη και του Γιώργου Χουλιαράκη, είναι οι πιο χαρακτηριστικές για την εικόνα που θα έχει η χώρα σε λίγες μέρες και νομίζω πως κανένας δε θα έχει το δικαίωμα να πει μετά ότι δεν ήξερε ή δεν το περίμενε. Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή και αφορά το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους κανόνες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των κρατών, στο οποίο η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει εναντίον του εαυτού της. Πιο κάτω δίνω μερικά στοιχεία και αρκετά links για όποιον θέλει να καταλάβει τί ακριβώς έγινε.

Η βασική μου ερώτηση όμως είναι η εξής: Γιατί δεν βγήκε ούτε μια ανακοίνωση για το θέμα από τα δύο υπουργεία; Αλήθεια σε ποιον δίνουν λόγο ο Μολυβιάτης και ο Χουλιαράκης; Θυμάστε ότι αυτοί οι δύο ούτε εκλέχτηκαν, ούτε και περιμένουν να εκλεγούν από το Λαό;  Ας μην πει κανείς ότι δεν ήξερε ότι με αυτούς (ή αυτού του είδους) τους τεχνοκράτες θα στελεχωθούν τα υπουργεία στην μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ (ίσως και με τη ΝΔ ακόμα αν δε βγαίνουν τα κουκιά ή αν πιέσουν πολύ οι Ευρωπαίοι).  Ήδη και ο Μεϊμαράκης, μιλά για κυβέρνηση "και με μη πολιτικά πρόσωπα". Και από τέτοιου είδους υπουργούς δεν μπορείς να ζητάς το λόγο, δεν έχεις τη δυνατότητα να τους κρίνεις . Θα έχουν τη στήριξη των κομμάτων αλλά κανένα κόμμα δε θα βουτάει μόνο του στη λάσπη για να λερωθεί. Θα βουτάνε κάτι Μολυβιάτηδες και κάτι Χουλιαράκηδες, που θα βρεθούν πάντα πρόθυμοι να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

* Αλλά για να είμαι δίκαιος όχι μόνο τα κόμματα αλλά και οι ψηφοφόροι θα έχουν καθαρά τα χέρια τους: "Εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ θα λες, όχι Μολυβιάτη".  Και θα (νομίζεις ότι) έχεις δίκιο.
(Για την ιστορία να πω ότι τον Μολυβιάτη στην υπηρεσιακή τον πρότεινε ο Μεϊμαράκης και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε λόγω της καλής σχέσης της ηγετικής ομάδας με το περιβάλλον Καραμανλή. Τον Χουλιαράκη τον πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εμπλοκής με τη διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Γ. Δραγασάκη).

-------------------------------

Το ιστορικό της υπόθεσης: 

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήρθε προς ψήφιση με πρόταση της Νοτίου Αφρικής ψήφισμα που δίνει τη δυνατότητα στις χώρες με υπέρογκο χρέος να εφαρμόζουν ακόμα και μονομερώς μέτρα για την αναδιάρθρωσή του. Η χαρακτηριστικότερη φράση του κειμένου είναι η εξής: «Ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να σχεδιάζει τις μακροοικονομικές του πολιτικές, περιλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους του, που δεν θα πρέπει να ματαιώνεται ή να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέσα» .

Η Ελλάδα (αν και το θέμα την αφορά άμεσα) συντάχθηκε με τις άλλες χώρες της ΕΕ και ακολούθησε την κοινή απόφαση να απέχουν από την ψηφοφορία. Μόνο που υπήρξαν και κάποιες χώρες στην ΕΕ που έσπασαν τον κανόνα της κοινής στάσης. Η Γερμανία και η Αγγλία, δεν απείχαν από την ψηφοφορία αλλά ψήφισαν... αρνητικά εφόσον έκριναν ότι ως "δανειστές" θίγονται τα συμφέροντά τους.  Τελικά, το ψήφισμα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και 136 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Αγγλία, Ιαπωνία και Ισραήλ) και 41 αποχές (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).Αν και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα εντούτοις αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό όπλο για τις χώρες που επιδιώκουν την αναδιάρθρωση του χρέους τους με ευνοϊκούς για αυτές όρους (σας θυμίζει κάτι;).

Τυπικά το θέμα το χειρίστηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, με εντολή του οποίου καθορίστηκε η στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, χωρίς φυσικά να υπάρξει επίσημη δημόσια ενημέρωση. Για το θέμα πήραμε κάποιες πληροφορίες από ανακοίνωση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε να τον συναντήσει και στην οποία είπε πως η απόφαση ελήφθη με προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και πως υπήρχε και ένα χαρτί του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (στο Δ.Σ. του οποίου επίσης μετέχει ο Χουλιαράκης) που εξηγούσε  γιατί είναι καλό να συνταχθούμε με τους εταίρους μας και να κρατήσουμε στάση εις βάρος των συμφερόντων μας. Το χαρτί αυτό βέβαια και τα επιχειρήματα που περιλαμβάνει δεν το είδαμε ποτέ.

Η μόνη αντίδραση που ήρθε από την πλευρά της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά την πολιτική που ακολούθησε ο Π. Μολυβιάτης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ευθέως αλλά μέσω "κύκλων του" τονίζοντας ότι και επί προηγούμενης κυβέρνησης ουδέποτε η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ πήρε εντολή για το τί να πράξει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Links: 

Λεωνίδας Βατικιώτης: Με τη γραμμή των πιστωτών η Ελλάδα στην απόφαση του ΟΗΕ για το χρέος.

Κωνσταντοπούλου: Θα απέχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος

Προς ψήφιση σήμερα στον ΟΗΕ εννέα αρχές για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους

Τι απαντούν διπλωματικοί κύκλοι για τη στάση στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος

Το ακριβές κείμενο του ψηφίσματος (αγγλικά)