Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει μια χάρη στον Βαρουφάκη


Στις τελευταίες εκλογές ο Γιάνης Βαρουφάκης, πήρε 142.046 σταυρούς στη Β' Αθηνών. Δηλαδή περίπου 4 φορές τις ψήφους που πήρε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια (34.887). Ακόμα και με το να τον βρίζουν τους κάνει δώρο ένα κομμάτι από τη δική του λάμψη. Και μάλλον το ξέρουν γιαυτό και η σπουδή των "πράσινων" δικηγόρων  με τις μηνύσεις εναντίον του...

Ζούμε στην απίστευτη στιγμή της ιστορίας που όσοι δεν έχουν παρουσιάσει ένα δομημένο plan B, κατηγορούνται ως αιθεροβάμονες και ιδεοληπτικοί. Αντίθετα όποιος έχει εμπλακεί  με ένα οποιοδήποτε, (ρεαλιστικό ή μη) εναλλακτικό σχέδιο κινδυνεύει να περάσει από Ιερά Εξέταση και να καταλήξει στην πυρά επειδή τολμά να αμφισβητήσει το παπικό αλάθητο του συστήματος Γιούνκερ - Σόιμπλε - Ντράγκι. Και πάνω στην αναμπουμπούλα, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να ξεχαστεί το πόπολο από τις δικές του πομπές κάνοντας μηνύσεις για "κίνδυνο στη λειτουργία του πολιτεύματος... "

Με έκπληξη διάβασα ότι μεταξύ των δικηγόρων που στέλνουν τον Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του στη Δικαιοσύνη είναι και ο γνωστός μας στην Κρήτη Αντώνης Βγόντζας, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κάποτε υπερασπιστής του Α. Παπανδρέου στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Μεταξύ άλλων, οι πέντε δικηγόροι, μιλούν για "κίνδυνο στη λειτουργία του πολιτεύματος", για "παραβίαση κρατικών μυστικών", για "παραβίαση προσωπικών δεδομένων" και  για "παράβαση καθήκοντος".

Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες, που αναπαράγονται ήδη περίπου ως "καταδίκες" από τα δελτία ειδήσεων, με έβαλε σε σκέψεις για την αντίστοιχη εγρήγορση των μηνυτών σε άλλες "ομοειδείς" πράξεις της πρόσφατης πολιτικής ζωής. Όταν για παράδειγμα άλλος υπουργός Οικονομικών έκρυβε στικάκια με τις λίστες Λαγκάρντ στο γραφείο του,  όταν άλλος έσβηνε ονόματα συγγενών του από τις ίδιες λίστες, όταν άλλος υπουργός Υγείας διαπόμπευε οροθετικές ιερόδουλες ή όταν  άλλος υπουργός Άμυνας έλεγε πως έχει στο σπίτι του τα κρίσιμα επιχειρησιακά σχέδια του Στρατού. Αναζητώ ακόμα τις αντίστοιχες παρεμβάσεις των δραστήριων δικηγόρων προς τη Δικαιοσύνη.

Βεβαίως αναγνωρίζω πως κάθε δικηγόρος θα κάνει μηνύσεις για τις περιπτώσεις που κρίνει ο ίδιος και όχι για αυτά που θεωρώ ως αδικήματα εγώ. Απλά βλέποντας τη λίστα με τους άλλους τέσσερις μηνυτές σκέφτομαι πως το ΠΑΣΟΚ είναι (ακόμα) εδώ και σίγουρα δεν μπορώ να μη σημειώσω μερικές ...εκλεκτικές συγγένειες.

- Δημήτρης Βερβεσός, πρώην υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ (Αλληλεγγύη Δικηγόρων).
- Θωμάς Καμενόπουλος, από την ίδια παράταξη (πρώτος σε ψήφους το 2011).
- Μιχαήλ Καλατζόπουλος, επίσης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Στο δεύτερο ψηφοδέλτιο του κεντρώου χώρου, που κατέβηκε το 2014 με υποστήριξη της "Ελιάς", του Ανδρέα Λοβέρδου και των πέριξ αυτών).
- Κυριακή Σταμαδιανού, πρόεδρος των νέων δικηγόρων και επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012.

Πάντως, έστω κι αν ξέρουν πως οι μηνύσεις είναι της πλάκας και θα καταπέσουν πριν καν φτάσουν σε οποιαδήποτε αίθουσα δικαστηρίου θα του το χρωστάνε του Γιάνη, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, που τους έδωσε μια αφορμή να παίξουν κι αυτοί λίγο μπάλα στο πολιτικό σκηνικό των ημερών.